Thirteen Reasons Why af Jay Asher

Titel: Thirteen Reasons Why
Forfatter: Jay Asher
Serie: Alenestående
Udgivelsesdato: 17. Oktober 2007
Forlag: Penguin Books
Sider: 288
Sprog: Engelsk

Du kan ikke stoppe fremtiden.
Du kan ikke gå tilbage til fortiden.
Den eneste måde at finde ud af hemmeligheden … er ved at trykke play.

Clay Jensen kommer hjem, og finder en pakke med hans navn på. Inden i pakken ligger en skoæske med en masse kasette-bånd i, optaget af Hannah Baker – hans klassekammerat og flirt. Hannah Baker begik selvmord to uger før.

Hannahs stemme forklare på båndene at der er 13 grunde til at hun valgte at begå selvmord. 13 personer. Clay er en af dem. Hvis han lytter båndene igennem vil han finde ud af hvorfor.

Hele natten igennem lytter Clay til alle båndene, og det han hører vil ændre hans liv for evigt.

Jay Ashers idé med denne bog er virkelig god. Man sidder hele vejen igennem og er skiftevis spændt, nervøs og på randen til at bryde ud i gråd sammen med Clay, for at finde ud af hvad det er han har gjort, som kan gøre ham til en del af Hannahs selvmord. Det eneste han ved er, at de kyssede til en fest, og derefter ville hun ikke snakke med ham igen. Han troede at hun afviste ham, men det viser sig at der er en meget større, og værre grund til hendes afvisning.

De tretten årsager er godt fundet på, og er en stor del af de fleste teenageres liv, blandt andet rygter, venskaber og kærlighed. Dog kan man godt ind imellem tænke, er det virkelig grund til at komme så langt ud, at man begår selvmord? Men så tror jeg man skal huske på, at dette her er Hannahs årsager, og ikke ens egne. Man kan samtidig se hvor meget rygter kan gøre ved en person. Det hele startede med bare ét rygte, og det blev ved med at hænge ved frem over i Hannahs liv.

Der er et par citater fra bogen, som jeg synes siger meget.

“I guess thats the point of it all. No one knows for certain how much impact they have on the lives of other people. Oftentimes, we have no clue. Yet we push it just the same”
– Citat fra Thirteen Reasons Why

Man tænker nok ikke så tit over, hvordan vi påvirker hinandens liv. Bare en lille ting vi siger eller gør, kan gøre stor forskel i en andens liv. Det er også det jeg tror forfatteren vil sige med bogen; at selvom Hannah i sidste ende selv valgte at begå selvmord, så skal man tænke over hvordan man behandler andre mennesker.

“You can’t go back to how things were. How you thought they were. All you really have … is now.”
– Citat
fra Thirteen Reasons Why

Bogen er virkelig god, og jeg kan klart anbefale alle unge mennesker at læse den. Man skal bare være opsat på, at det ikke er glædestårer man har i øjnene, når den sidste side er vendt. Den er tragisk, men har et stærkt budskab.

 “Thirteen reasons why” er også udkommet på dansk med titlen “Døde piger lyver ikke”.

2 thoughts on “Thirteen Reasons Why af Jay Asher

  1. Pingback: Cover-release: The Future of Us af Jay Asher & Carolyn Mackler « Sabine's bogblog

  2. Pingback: I går var i dag i morgen | Sabine's bogblog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s