I går var i dag i morgen af Jay Asher & Carolyn Mackler

Titel: I går var i dag i morgen
Originaltitel: The Future of Us
Forfatter: Jay Asher & Carolyn Mackler
Serie: –
Udgivelsesdato: 15. Marts 2012
Forlag: Politikens Forlag
Sider: 331
Sprog: Dansk

Året er 1996, og sekstenårige Emma har lige fået sin første computer. Hendes bedste ven, Josh, har vundet en CD-ROM med 100 timers online-adgang. De tænder computeren og logger på ? og med ét er de femten år fremme i tiden, i 2011, og på Facebook! Ansigt til ansigt med sig selv som voksne. 

Emma dobbeltklikker på Facebook, og en hvid boks dukker op på skærmen. Så skriver hun sin email-adresse igen og sit password, men i stedet for at trykke Enter kigger hun på mig. “Jeg har altid forestillet mig, at en tidsrejse ville være så stort og epokegørende”, siger hun. “Ligesom Rejsen til det ukendte og Tilbage til fremtiden. Men herinde er det eneste folk går op i, lamme feriebilleder og alle mulige almindeligheder.”

Jeg er lige ved at sige: Eller om at gifte sig med den hotteste pige på skolen. “Jamen, hvorfor tror du folk skriver det der om muffins og alt det?” spørger jeg. 

‘I Døde piger lyver ikke’ berørte Jay Asher et tungt emne, nemlig unge og selvmord. I hans nye, længe ventede, roman, ‘I går var i dag i morgen’, er tonen lettere. Hovedtemaet er, at man skal huske at leve livet lige nu og her, et emne Asher får puttet ind i et spændingsplot med en kærlighedshistorie som omdrejningspunkt.

Asher er denne gang indgået i et makkerskab med den amerikanske forfatter Carolyn Mackler. 

Jay Asher er forfatteren til succesromanen Thirteen Reasons Why (Døde piger lyver ikke), som gjorde stort indtryk på mig, og mange andre. Derfor forventede jeg en bog af samme, hvis ikke bedre, format, men fik desværre det modsatte. På trods af, at I går var i dag i morgen skuffede, håber jeg stadig på, at Jay Asher skriver endnu flere bøger i stil med hans første.

I går var i dag i morgen handler om de to bedste venner Josh og Emma. De er naboer og har siden de var små rendt frem og tilbage mellem deres huse. Nu er de teenagere, og for et halvt år siden begyndte hormoner og følelser at dukke op, og det har lagt afstand mellem de to. Indtil Emma får foræret en computer og Josh kommer med en CD-ROM, der muligvis forandre alt imellem dem, for altid. Bogen strækker sig over en uge, hvor Josh og Emma følger med i deres voksne liv, 15 år ude i fremtiden, og opdager, at bittesmå ting i deres nuværende liv, kan være katastrofale eller vidunderlige for deres fremtidige liv.

Idéen med bogen er super god, men jeg er efterladt med en tom fornemmelse. Egentlig holder jeg meget af budskabet og moralen bogen prøver at komme med, men på grund af bogens lidt lette og useriøse tone, falder det til  jorden med et brag. Asher og Mackler prøver at fortælle, at man skal leve livet lige NU og HER og ikke tænke for meget over hvorfor man gør det, og hvad der sker hvis man gør det. Selvom bogen ikke var bragende fantastisk, fornemmer jeg, at det er en historie der har brændt sig lidt fast i hukommelsen – netop pga. emnet.

I går var i dag i morgen er en let bog, der handler om at være ung i high school i 90’erne. Hvis man tænker nærmere over bogen, er den lærerig, men jeg tror, at de færreste vil gøre det. Bogen er dog perfekt læsning til en afslappende sommerdag.

2 thoughts on “I går var i dag i morgen af Jay Asher & Carolyn Mackler

    • Lasse, hvis du har lyst til at læse den, så gør det! 🙂 Det kan jo være, at du har en anden opfattelse af bogen end mig. Ellers er det en let bog, der ikke tager for meget af din tid, hvis den er dårlig.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s