Urværksenglen af Cassandra Clare

Titel: Urværksenglen
Originaltitel: Clockwork Angel
Forfatter: Cassandra Clare
Serie: Djævelse Mekanismer #1
Udgivelsesdato: 1. April 2011
Forlag: Borgen
Sider: 409
Sprog: Dansk

Magi kan være farlig, men kærlighed kan være endnu farligere.

16-årige Tessa bliver bortført af de mystiske Mørkesøstre – medlemmer af den hemmelige Pandemonium Club. Her går det op for hende, at hun har en sjælden evne: hun kan transformere sig selv til et andet menneske. Og lederen af klubben – den mystiske Magister – vil for enhver pris have fingre i hende for at udnytte denne evne. Ensom og bange søger Tessa tilflugt hos de hjælpsomme Skyggejægere, men snart bliver hun rodet ind i en grufuld konflikt.

Cassandra Clare er forfatteren til Dødens Instrumenter. Spin-off serien Djævelske Mekanismer, foregår selvsagt i samme univers bare med nye hovedpersoner. Faktisk dukker der velkendte ansigter op fra forrige serie, og det synes jeg giver en ret god dynamik og sød sammenhæng. Jeg kan forestille mig, at hardcore fans er vilde med idéen.

Urværksenglen foregår i 1800-tallet og vores hovedpersonen er 16-årige Tessa. Hun bliver kidnappet af to hekse og bragt i fangenskab, hvor hun lærer sin evne at kende – at kunne forvandle sig til hvilken som helst anden person eller levende væsen. En dag bliver hun befriet af skyggejægeren Will og snart efter flytter hun ind på instituttet hos de andre skyggejægere. De vil nu hjælpe Tessa med at finde hendes forsvundne bror, Nathaniel. Ikke mindst også for at opklare nogen mystiske omstændigheder omkring hans forsvinden.

At Clare har valgt at historien skal foregå i 1800-tallet fandt jeg i starten ret interessant – for jeg elsker at læse og lærer om forsvundne tider. Dog skal man ikke forvente at lære noget. Urværksenglen omhandler udelukkende om personerne og de paranormale forhindringer de må igennem. Desværre fanger den ikke nær så meget som Dødens Instrumenter – hvilket er super ærgerligt, da jeg kun synes den bliver bedre og bedre. Det er mildt sagt lidt kedeligt nærmest at skulle ‘genlæse’ en serie, bare med nye personligheder. I modsætning til førstnævnte, skiftes der ikke nær så meget imellem hovedpersoner i denne bog. Variationen i lige netop dét, holder jeg ellers meget af.

Jeg tvivler på at jeg vil læse fortsættelsen, men anbefaler at man kaster sig ud i Urværksenglen hvis man er meget glad for hendes andre skriverier og vil have mere af det betagende univers der indeholder både vaulve, vampyrer, hekse, feer og meget andet.

Djævelske Mekanismer #1: Clockwork Angel
Djævelske Mekanismer #2: Clockwork Prince DK: Urværksprinsen udkommer 15. Juni 2012
Djævelske Mekanismer #3: Clockwork Princess udkommer Marts 2013 DK: Urværksprinsessen udkommer ???

5 thoughts on “Urværksenglen af Cassandra Clare

 1. Uh, fuldstændig uenig. Det er én af de bedste bøger, jeg har nogensinde har læst!

  Den står blandt top5 af mine bedste bøger overhovedet. Der er meget at lære i den, fordi alt er korrekt gengivet i London i 1876, hvor historien foregår: vejnavne, bygninger, broer: Montague Street, Fleet street, British Museum – kun et kvarters gang fra skyggejægernes domicil ‘Instituttet’, og alt kan visualiseres fordi der er nogle meget fine beskrivelser af arkitektur, klæder og kultur.

  Selvfølgelig er det en paranormal historie, og en ikke et historisk drama, så vil man lære noget om tiden og menneskerne i London og stadig vil have spænding, men realisme, skal man jo helt klart læse Sherlock Holmes i stedet for. Det er jo præcis det område, han opererede.

  Men nu er det jo fantasy, som Cassandra Clare er så branddygtig til og så skal man huske at bedømme bogen ud fra dens genre. Jeg var netop dybt betaget at det meget fine, afgrænsede fantasyunivers, hvor skyggejægere, warlocks og dæmoner kan en masse ting, men ikke bare har ubegrænsede tricks i lommen. Samtidig er det spændende fantasy uden sukkersød Twilight-romantik – også en hitter, for dem, der er ved at køre træt.

  Jeg har ikke læst andet af Cassandra Clare og den går alligevel rent ind. Fuld plade herfra. Kan ikke vente til Clockwork Prince kommer på dansk 🙂

  • Tak for dit synspunkt. 🙂 Utroligt hvor forskelligt ens syn på en bog kan være. Jeg vidste skam godt, at jeg nok ville få ørerne i klemme over ikke at finde ‘Urværksenglen’ lige så fantastisk som alle andre.

 2. Jeg kunne ikke være mere uenig. Jeg elsker simpelthen den bog! Og du har ret i det med de hardcore fans. Jeg syntes at det er genialt.
  Dog stikker Twilight den med flere længder 😉 (Ifølge mig er der INTET der stikker Twilight!)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s