Døden i dine øjne af Rachel Ward

Titel: Døden i dine øjne
Originaltitel: Numbers
Forfatter: Rachel Ward
Serie: Døden i dine øjne #1
Udgivelsesdato: 13. Oktober 2011
Forlag: Politikens forlag
Sider: 314
Sprog: Dansk

Siden sin mors død har den femtenårige Jem båret på en hemmelighed. Når hun ser folk i øjnene, ser hun samtidig otte tal: Datoen og året, hvor personen vil dø. En dag på en pjækkedag med sin småkriminelle ven Spider, tager Jems liv en skæbnesvanger drejning. Midt i myldretiden ser hun pludselig, at alle omkring hende har de samme otte cifre i øjnene. 

De vil alle dø den samme dag. I dag.   

Døden i dine øjne har gået sin sejrsgang over det meste af Europa og vundet flere priser i hjemlandet England. I Tyskland er bogen nomineret som årets ungdomsroman i den prestigefyldte Deutscher Jugendlitteraturpreis 2011. 

Døden i dine øjne af Rachel Ward er en bog jeg har hørt en del om. Både gode, men tit mindre gode ting. Mange er kede af slutningen og efter at have læst bogen, kan jeg delvist godt forstå dem. Det ligger jo i menneskets natur, at man vil have retfærdighed, frem for alt.

Hovedpersonen Jem er en hård pige, der ikke lader nogen komme tæt på sig. På trods af, at Jem er en vanskelig teenager, kunne jeg ikke lade være med, at holde meget af hende og føle en vis empati overfor hende. Det gør selvfølgelig, at man ikke er ligeglad med, hvad hun bliver udsat for. Hun har haft en hård fortid, med en narkoman til mor og efter morens død, er hun blevet kastet frem og tilbage mellem plejefamilier. Jem ser naturligvis ret negativt på de fleste ting, specielt skolen, er noget hun ikke bryder sig om. Men da hun en dag møder den ildelugtende og vilde Spider, bliver hendes liv vendt på hovedet. Spider er på kant med loven, og selvom Jem til, at starte med ikke ønsker at få nogen tæt på sig, bliver de alligevel venner. Noget af det bedste ved bogen er, at personerne er meget troværdige.

Selve plottet er rigtig godt skruet sammen. Det har en sammenhæng. Selve det, at Jem kan se hvornår folk dør, tiltrak min opmærksomhed med det samme. Det er spændende gennem bogen, at kunne se deres specielle tal gennem Jems øjne, og et eller andet sted også forfærdeligt. Det er en anden ting. Rachel Ward skriver altså fantastisk. Jeg kunne levende forestille mig de mennesker, som Jem kommer i nærheden af og nemt føle hvad hun føler – om det så er smerte eller kærlighed. Af samme grund, sad jeg klistret fuldstændig fast til bogen og holdt vejret af spænding. For spændende – det kan bogen ikke løbe fra, at være! Derudover er bogen rigtig godt skrevet og sprogbruget vil specielt fange de unge.

Et stort tema i bogen er udsatte unge. Jem og Spider er flere gange på kant med loven. Men det er underholdende. Jeg nød, at være med på deres lille ‘eventyr’ og se hvordan Jem udviklede sig – til det bedre. Døden i dine øjne er desuden ved, at blive filmatiseret og jeg tror bestemt, at det kan blive til en helt fantastisk film.

Døden i dine øjne er en velskrevet og fantastisk bog, der vil efterlade dig med blandede følelser – som det kendetegner en god bog at gøre. På trods af bogens lidt hurtige slutning kan jeg næsten ikke vente med, at få fingre i fortsættelsen. Den allersidste sætning tog absolut vejret fra mig.

Numbers #2: The Chaos er udkommet. DK: Endnu ikke planlagt til udgivelse.
Numbers #3: Infinity er udkommet. DK: Endnu ikke planlagt til udgivelse.

Reklamer

One thought on “Døden i dine øjne af Rachel Ward

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s