Gudløs af Josefine Ottesen

Titel: Gudløs
Forfatter: Josefine Ottesen
Serie: Det Døde Land #3
Udgivelsesdato: 5. Maj 2011
Forlag: Høst & Søn
Sider: 282
Sprog: Dansk

Med ‘Gudløs’ afslutter Josefine Ottesen den prisbelønnede og anmelderroste trilogi Det Døde Land, hvor hovedpersonen, Jonah, har oplevet totalitære styreformer i forskellig forklædning afløse hinanden og sætte rammerne for sit liv. Nu stilles han over for det svimlende spørgsmål, om han tør leve i verden, som den er, og hvilket menneske han selv ønsker at være.

Jonah har fået alt, hvad han kunne ønske sig, men midt i glæden går det for alvor op for ham, hvor afgrundsdyb kynismen er i By 21, hvor han bor. Han må væk, men uden for den beskyttende mur ligger et dødsensfarligt, lovløst land styret af grådige og desperate krigsherrer.
Plaget af visheden om sine egne svigt svinger Jonah mellem forsøg på at skabe mening i meningsløsheden og trangen til at give sig hen i den totale opgivelse. Da han tilmed møder kærligheden rejser spørgsmålet sig, om han kan forsone sig tilstrækkeligt med det globale og menneskelige sammenbrud, for slet ikke at tale om sin egen historie, til, at han tør tage imod den?

Jonah opholder sig stadigvæk i den kunstige by, By 21. Han vil bare gerne væk og det kommer han også med nød og næppe. Nu gælder en kamp for overlevelse. Jonah er i denne bog psykisk nede, han har meget skyldfølelse overfor alle de mennesker, som han har været medskyldig i, mistede livet. Det er lige før, han er på randen til ikke selv at ønske livet mere, og det er da heller ikke småting, som han indtil nu har været udsat for.

Tårer fik spillebordet til at tåge ud for hans blik, da han lavede næste anslag, men han fortsatte i blinde. Hver tone, han ramte, syntes at rode op i gamle sår, og de sorte disharmoniske treklange rev og flåede i ham.
De anspændte klange syntes at tvinge fortidens tab frem som led i en ødelagt kæde. For sit indre blik så han Maddies tomme blik, Leas indsunkne krop, Miks forbavsede udtryk i døden. Elsa, Sing-Lan, selv Ezras sorgtunge øjne, da han havde mistet sin kone, trængte sig frem på sindets nethinde.
Gudløs side 240

Gudløs er en rigtig god slutning til serien. Men alligevel var den ikke 100% tilfredsstillende. Det skal siges, det ikke nødvendigvis er en dårlig ting, men det skyldes muligvis, at forventningerne blev for store efter bind 2 Genfødt. Jeg havde forventet en afgørelse af en art, eller en eller anden form på svar på, hvad der skulle ske fremover med den forfærdelige verden Jonah lever i.

Josefine Ottesen skriver utrolig godt, og man kan mærke, at der er lagt meget tid og mange tanker i serien. Den er ligeledes meget tankevækkende, når det gælder, hvordan mennesker kan finde på at behandle hinanden, og bare mennesket i det hele taget.

Det Døde Land er et godt bud på en af de dystopiske fortællinger, som efterhånden er ved at blive populære. En genre, som jeg, mildt sagt, selv er blevet lidt smålun på. Golak, Genfødt og Gudløs er kommet på samme hylde, som mine yndlingsbøger. Utrolige, tankevækkende og fængende bøger, som man skylder sig selv at læse.

Det Døde Land #1: Golak er udkommet. (Anmeldelse)
Det Døde Land #2: Genfødt er udkommet. (Anmeldelse)

3 thoughts on “Gudløs af Josefine Ottesen

    • 🙂 Det ved jeg ikke helt, det er svært.. Men jeg tror jeg ville vælge det røde. Det er vidst også hardback hvor det andet er paperback..

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s